Jose Bergara Baskaran

1928 - 2017

Jose Bergara Baskaran "Agarrazpi" Gorosta bailarako Agarre Azpikoa baserrian jaio eta bizi izan da. Gerra garaian, baserritik ihes egin behar izan zuten. Arotza ofizioz eta afizioz, gazte-gaztetatik ekin zion egurra lantzeari. Baserriko lan guztiak zehatz-mehatz ezagutzen ditu eta haien berri ematerako orduan abilezia izugarria erakusten du.

Zintak

# Kodea Iraupena Grabazioaren data
1 AB-315 84 minutu 2001-12-19
2 AB-326 63 minutu 2002-05-21
3 AB-327 57 minutu 2002-05-21

Pasarteak

# Izena Entzungai
1 Eztenbedar edo trintxa motak Ikusi
2 Lehenengo arotz lanak, baserrirako tresnak Ikusi
3 Astoari jartzen zaizkion txalmak Ikusi
4 Eztenbedar motak Ikusi
5 Gurdi motak Ikusi
6 Aizkora motak Ikusi
7 Baserrirako tresnak, etxean bertan eginak Ikusi
8 Eztenbedar motak Ikusi
9 Artea, lizarra, makala eta pagoaren erabilpena Ikusi
10 Egurra mozteko garaia Ikusi
11 Egurra zelan lehortu Ikusi
12 Alfer-hesia eta alfer-harria Ikusi
13 Uztarriak zelan eta zeinek egiten zituen Ikusi
14 Hurritzaren egurra zertarako erabiltzen den Ikusi
15 Zumitza zelan egiten den Ikusi
16 Gaztainondoa zertarako erabiltzen den Ikusi
17 Gaztainondoa egur ona eta dotorea Ikusi
18 Haritzaren egurra zertarako erabiltzen den Ikusi
19 Egurrezko etxearen atalak Ikusi
20 Frontalak, kinbela eta hagina Ikusi
21 Zutabearen azpiko harria, ziria, taloa eta txoria Ikusi
22 Arotzarekin batera, auzolanean Ikusi
23 Suaroa zer den Ikusi
24 Etxe-erre batzea Ikusi
25 Lehengo elkartasunik ez orain Ikusi
26 Montxorra edo teilatu-afaria Ikusi
27 Gari-jotzearen inguruko elkarlana Ikusi
28 Etxe inguruetan harrobiak Ikusi
29 Arpana eta trontza zertarako erabiltzen ziren Ikusi
30 Egurraren barruko kipula Ikusi
31 Zartatzen den egurra Ikusi
32 Egurraren atalak Ikusi
33 Egurra jaten duten kokoak edo zomorroak Ikusi
34 Hirututako egurra Ikusi
35 Gurdiaren pertikari punta, torlojua edo ziria Ikusi
36 Buztin zuriarekin egindako teilak Ikusi
37 Oiloak eta arrautzak Ikusi
38 Oiloak eta habiagintza Ikusi
39 Oiloen hazkuntza Ikusi
40 Oiloak, oilaskoak eta eta txitak Ikusi
41 Baserriko oilaskoak Ikusi
42 Garagar klaseak Ikusi
43 Gari klase desberdinak gerra aurreko urteetan eta gerra ostean Ikusi
44 Arto klaseak Ikusi
45 Garia ereitearen prozesua Ikusi
46 Hazitarako aukeratutako aleak Ikusi
47 Patata klaseak: beltza, gorria eta zuria Ikusi
48 Kokoak, zomorroak... Ikusi
49 Fruta-arbolen zaintza Ikusi
50 Sagar klaseak; sagardoa Ikusi
51 Sagardoa nola egiten den Ikusi
52 Txakolina eta ur-sagardoa Ikusi
53 Sagardoa egiten zuten baserriak Ikusi
54 Sagardotegiak Ikusi
55 Fruta-arbolen inausketa Ikusi
56 Gari-jotea auzolanean Ikusi
57 Garoa ekartzeko herri-bideak konpontzen auzolanean Ikusi
58 "Hariapotzua" Ikusi
59 Inguruko karobiak Ikusi
60 Artoa zergatik ez zen auzolanean egiten Ikusi
61 Ganbara, sabaia, mandioa eta karrajua Ikusi
62 Garo-ardatzak eta belar-ardatzak zelan egin Ikusi
63 Belar onduaren lanak Ikusi
64 Laino-motak Ikusi
65 Uraren partilekua Ikusi
66 Gariaren zahia eta birrina Ikusi
67 "Urrusa", "biaia", idiskoa, txekorra Ikusi
68 Korta-aitzurra, lau-hortza, sardeak Ikusi
69 Zarba, mastra, zila, garatzea Ikusi
70 Haize mota batzuk Ikusi
71 Golda-zuloa, zotaska, saratu, "zopizarra" Ikusi
72 Laian egitea Ikusi